Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej

Inkubator przetwórstwa lokalnego w Pisarzowicach

Z przyjemnością informujemy, że Centrum Biblioteczno - Kulturalne Gminy Kamienna Góra,  otrzymało dofinansowanie innowacyjnego projektu i we współpracy z gminą, realizuje operację pt.: „Utworzenie Inkubatora przetwórstwa lokalnego w Pisarzowicach poprzez zmianę sposobu użytkowania części pomieszczeń Domu Kultury i adaptację na kuchnię wraz z zapleczem”.

Źródło współfinansowania: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020,  działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” w ramach poddziałania 19.2 poddziałanie 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność”, z wyłączeniem projektów grantowych oraz operacji w zakresie podejmowania działalności gospodarczej, 

Cel projektu: Rozwój przedsiębiorczości na terenie wiejskim poprzez utworzenie inkubatora przetwórstwa lokalnego w gminie Kamienna Góra w miejscowości Pisarzowice

Zakres rzeczowy operacji: Projekt przewiduje inwestycję dotyczącą przebudowy części pomieszczeń Domu Kultury w Pisarzowicach z ich jednoczesną adaptacją na kuchnię z zapleczem, spełniającą wymogi wynikające z przepisów higieniczno-sanitarnych. Powstała kuchnia z zapleczem, po zakończeniu zaplanowanej inwestycji, będzie stanowiła inkubator przetwórstwa koncentrujący się na przetwarzaniu lokalnych produktów rolnych i leśnych, udostępniany zainteresowanym miejscowym rolnikom, producentom i wytwórcom produktów spożywczych, głównie z obszaru LGD Kwiat Lnu.
Zakres robót budowlanych w ramach przedmiotowej inwestycji obejmie w szczególności: osuszenie ścian pomieszczeń (iniekcje), wykonanie posadzek z warstwami podposadzkowymi, wykonanie ścian działowych, tynkowanie i malowanie pomieszczeń, montaż stolarka wewnętrznej (drzwi wewnętrzne), wykonanie instalacji sanitarnych (wodociągowych, kanalizacyjnych i wentylacyjnych), wykonanie instalacji elektrycznych, wyposażenie w meble, urządzenia i sprzęty kuchenne. Dla wyżej wymienionego zakresu robót budowlanych Beneficjent opracował wymaganą dokumentację projektową i uzyskał decyzję pozwolenia na budowę nr 53/22 z dnia 11 kwietnia 2023 r., (znak AŚ.6740.292.2022).

Termin realizacji: czerwiec 2024 r.

Szacowane koszty projektu: 
Koszty inwestycji, w szacowanej wysokości 665.399,00 zł brutto, związane są z:
- wykonaniem dokumentacji projektowej i uzyskaniem zezwoleń na budowę obiektu (16.605,00 zł)
- wykonaniem robót budowlanych obejmujących budowę budynku (630.344,00 zł).
- usługą inżyniera kontraktu (zespołu branżystów), nadzorującego realizację inwestycji (18.450,00 zł)

Odbiorcy projektu (użytkownicy obiektu): Odbiorcami produktów i rezultatów przedstawianej operacja będą lokalni przedsiębiorcy, rolnicy (szczególnie rolnicy z terenu LGD oraz skupieni wokół marki zziemi.pl i rozwijanego łańcucha krótki dostaw), podmioty ekonomii społecznej, którym zostanie udostępniony inkubator przetwórstwa wyposażony w urządzenia niezbędne do realizacji przygotowania (przetworzenia) półproduktów, w celu wytworzenia gotowego produktu i skierowania go do sprzedaży. Tworzony inkubator przetwórstwa funkcjonować będzie na zasadzie odpłatnego udostępniania wyżej wymienionym odbiorcom kuchni wraz z zapleczem, spełniającej obowiązujące standardy higieniczno-sanitarne. Działanie ma charakter niekomercyjny, natomiast wszystkie przychody z udostępniania inkubatora przetwórstwa przeznaczone będą na jego utrzymanie oraz rozwój.
Wpłynie to pozytywnie na: 1) jakość życia mieszkańców poprzez racjonalne i zrównoważone wykorzystanie środowiska naturalnego oraz lokalnych zasobów w celu rozwoju gospodarczego regionu, 2) poziom aktywności gospodarczej na terenach wiejskich oraz jej innowacyjność. 

logotypy_PROW 

 

 

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.